Istoria școlii
 

pallo_14

Liceul de Arte Dr.Palló Imre din Odorheiu Secuiesc a luat ființă în septembrie 1970. Având în vedere faptul că la început instituția nu a avut sediu propriu, activitatea s-a desfășurat în diferite locații: în primii patru ani educația teoretică s-a desfășurat la Școala Generală Tompa László, educația profesională la Casa de Cultură. Începând cu 1974, instituția a primit clădirea fostei Stareții, iar din 1977 clădirea de pe str. Kossuth Lajos, nr.41, unde funcționează până în prezent.

Din 1992, după recunoașterea rezultatelor unei activități de 22 ani, școala noastră a fost ridicată la rang de liceu și chiar din acel an a primit și clădirea Scolii Generale Tompa László de pe strada Petőfi Sándor. De atunci educația s-a extins la clasele I-XII.

Pregătirea și competența elevilor noștri este semnalată de rezultatele obținute la competițiile de rang, interne și externe.

palloimre

Secții:

La secția de muzică avem următoarele secțiuni:

Pian, vioară, viola, violoncel, contrabas, chitară, flaut, clarinet, oboa, corn, trompetă, tubă, canto.

 

Școala noastră are 3 coruri:

  • Corul Pimpipáré (clasele I-IV)
  • Corul Palissimo (clasele V-VIII)
  • Corul de tineret (clasele IX-XII)
  • Alături de orchestră, avem și câteva ansambluri camerale

Soliștii.și corurile noastre au obținut rezultate remarcabile la concursurile, festivalurile organizate în țară sau peste hotare.

La secția de arte vizuale, predăm trei materii de bază:

38– desen, pictură, sculptură.

Elevii pot studia și la secția de arhitectură.

Materiile la alegere sunt:

– grafică (de artă, publicitară)
– sculptură
– pictură
– ceramică
– design textil

Spațiul educațional al instituției:

Momentan activitatea școlii se desfășoară în trei clădiri.

Educația muzicală în clădirea A de pe strada Kossuth Lajos, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, cu destinația de Casă de Economii și Consemnațiuni. Aici momentan sunt 24 săli pentru exersare și o sală de concerte cu 130 locuri. Educația profesională are la dispoziție o bogată colecție de partituri, albume, material audio și video.

La subsolul clădirii A se află o pivniță cu 100 locuri, cu funcție de galerie multifuncțională pentru diverse audiții, expoziții, concerte a unor ansambluri mai mici.

Această clădire a fost renovată recent, cu scopul creșterii numărului de săli pentru exersare, a unui studio bine utilat, precum și înființarea Camerei Omagiale Palló Imre.

pallo

Clădirea B (strada Petőfi Sándor, nr.24), construită în 1883 cu destinația de Școală Profesională de Industria Argilei și Pietrei, momentan servește educației teoretice și plastice în 17 săli de clasă, 2 laboratoare (procesare grafică computerizată, informatică), trei cabinete (geografie, consiliere psihologică, foto), o sală de sport, precum și 7 ateliere de specialitate. Atelierele sunt dotate cu cuptoare electrice pentru ceramică, presă de gravură, șevalete pentru pictură și alte echipamente. În această clădire funcționează și biblioteca școlii, cu aproximativ 20.000 volume și o sală de lectură.

Începând cu 2005, s-a dat în folosință clădirea C. S-a renovat în totalitate și modernizat atelierul situat în curtea clădirii B, aflat într-o stare degradată, astfel elevii claselor I-III s-au putut muta într-o clădire nouă, cu șase săli de clasă și curte separată. În anii 2011/2012 clădirea C s-a extins cu două noi săli de clasă , care servesc educației claselor pregătitoare.

Informații privind admiterea:

Admiterea este pe bază de test de aptitudini. Acest lucru începe cu o explorare de talente atât la ciclul primar cât și cel gimnazial. Căutarea de talente are loc la finele lunii ianuarie pentru clasele I-IV. și V-VII și la finele lui aprilie pentru ciclul liceal. Admiterea are loc conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale. După susținerea de probe practice și teoretice reușite, începe un ciclu de 4 ani de educație paralelă de cunoștințe generale și profesionale.

46

Certificări: diploma de bacalaureat, certificate profesionale, care dau posibilitatea ocupării unor locuri de muncă cu studii medii (formații profesioniste, domenii culturale), precum și înscrierea la instituții de învățământ superior.